DÜNYAMIZIN KATMANLARI





---> DÜNYAMIZIN GÖZLENEBİLİR KATMANLARI NELER?



Dünya’mız katmanlardan oluşur. Dünyamız beş kısımdan oluşmuştur. Bunlar dıştan içe doğru; hava küre, su küre, taş küre, ateş küre ve çekirdektir.
Hava küre, Su küre ve Taş küre. Dünyamızın gözlemlenebilir kısımlarıdır.




HAVA KÜRE: Hava küre Dünyayı çevreleyen bir gaz katmanıdır. Hava içerisine çeşitli gazlar bulunur. Havada bulunan gazların; %78’i Azot, %21’i Oksijen, %1’i Diğer gazlardan oluşur. Uygulanan yer çekimi nedeni ile hava küreyi meydana getiren gazlar Dünyanın çevresinden ayrılamaz. Hava küreye atmosfer de denir. Havanın varlığını yüzümüze doğru bir yelpaze salladığımızda yâda hareket halindeki camını açtığımızda hissederiz. Hava kürenin yoğunluğu her yerde aynı değildir. Yerden yükseldikçe oksijen oranı arttığından solunum zorluğu yaşanır. Hava kürenin alt sınırı kara ve su katmanın yüzeyinden başlar. Buradan itibaren hava kürenin 12 km.lik kısmında yaşam devam eder. Soluk alırken kullanılan hava, ilk 12 km’lik kısımda bulunur. Ayrıca yağmur, kar, rüzgâr ve fırtına gibi hava olayları da  bu kısımda gerçekleşir.



TAŞ KÜRE: Dünyadaki karaların oluşturduğu kısma taş küre veya yer kabuğu denir. Taş küre üzerinde insanlar yaşar, bitkiler büyür ve diğer canlılar besin ve barınak bulur. Taş küre engebeli, alçaklı ve yüksekli bir yapıya sahiptir. Taş küre değişik kalınlıklardadır. Ateş küreyi çepeçevre saran bu yapının en ince olduğu yerler okyanus dipleridir. Dünya’nın büyüklüğüyle karşılaştırıldığında yer kabuğu çok incedir. Dünya’yı bir elmaya benzetirsek elmanın kabuğu taş küreyi temsil eder. Yeryüzünde dağlar, tepeler, ovalar ve düzlükler yer kabuğunun parçalarıdır.





SU KÜRE: Su küreyi denizler, göller, akarsular, yeraltı suları ve su buharı oluşturur. Dünya’nın 3/4’ ü sularla kaplıdır. Dünya, uzaydan bakıldığında mavi bir küreye benzer. Dünya’nın  mavi görülmesini üzerini kaplayan su tabakası sağlar. Dünya’nın kahverengi görünen kısımları ise karalardır. Dünya’nın, sularla çevrili geniş kara parçalarına KITA adı verilir. Dünya yüzeyinde 7 kıta vardır. Bunlar Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Okyanusya ve Antartika dır. Kıtaların arasında bulunan birbirine bağlı su kütlelerine ise OKYANUS denir. Dünya üzerinde üç büyük okyanus vardır. Bunlar Amerika kıtaları ile Asya ve Okyanusya arasında bulunan Büyük okyanus,Amerika kıtaları ile Avrupa ve Afrika arasında bulunan Atlas okyanusu, Asya nın güneyi, Afrika ve Okyanusya arasında ise Hint okyanusu yer alır. 
Su küreyi oluşturan sular güneş ısısının etkisiyle buharlaşarak havaya yükselir ve bulutları oluşturur. Bulutu oluşturan su buharı soğuk hava katmanına rastlayınca yağmur, kar ya da doluya dönüşerek yeryüzüne yağış olarak iner. Sürekli tekrarlanan bu olaya su döngüsü denir.


- - - - - - - - - - - >Dünyanın Katmanları Video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder